Ιστορικό

Η Επιστημονική Εταιρία “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας” με διακριτικό τιτλο “European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” αποτελεί τη μετεξέλιξη και ανάπτυξη της δράσης European School Radio και δημιουργήθηκε για να τη διευκολύνει σε θεσμικό επίπεδο ως προς την υλοποίηση προγραμμάτων και συνεργασία με φορείς εντός και εκτός της εκπαίδευσης.

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, European School Radio, δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2010 και είναι μια πρωτότυπη δράση η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία και θέλει το μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης. Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας και τις επικοινωνεί με το σήμερα. Αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό συμβάλλοντας παράλληλα και στην Δικτύωση Σχολείου – Κοινωνίας. Στο μαθητικό ραδιόφωνο 24 ώρες και 7 ημέρες την εβδομάδα ακούγονται παραγωγές των μαθητών σε θεματολογία επιλογής τους (πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αθλητικά, τεχνολογία κλπ) καθώς και μουσικές επιλογές με κριτήριο την ποιότητα.

Το “European School Radio“ αποτελεί τη συνέχεια και εξέλιξη “Ράδιο Εκάλη” που λειτούργησε στο Γυμνάσιο Εκάλης (2008-2010). Απο το 2009 άρχισε να συμμετέχει και το Γυμνάσιο – Λύκειο Καμπάνη Κιλκίς και το 2011 ανέλαβε εξολοκλήρου το συντονισμό και την οργάνωση των δραστηριοτήτων για το ανανεωμένο ραδιόφωνο και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές και μαθήτριες ώστε να συμμετέχουν με δικές τους παραγωγές.

Το European School Radio φιλοξενείται ως υπηρεσία ραδιοφώνου στην πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και ακούγεται μέσω της ειδικής πλατφόρμας η οποία δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό, στις υπηρεσίες βίντεο (EDU TV). Έχει ανοιχτή συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Στα τρία χρόνια λειτουργίας του δημιουργήθηκε ένα ενεργό δίκτυο σχολείων, μοναδικό στην Ελλάδα, που διευρύνεται συνεχώς. Συνολικά, δήλωσαν συμμετοχή 500 περίπου σχολεία από όλη την Ελλάδα και από τις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης. Περίπου 250 έχουν παρουσιάσει τις παραγωγές τους στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα με πάνω από 2.000 ηχογραφημένες εκπομπές .

Από το 2012 και στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius συμμετέχουν στο καθημερινό του πρόγραμμα σχολεία απο 8 χώρες.

To European School Radio συνεργάζεται με κοινωνικούς φορείς και φορείς της εκπαίδευσης, μεταδίδει ζωντανά γεγονότα και εκδηλώσεις που ενδιαφέρουν τη σχολική κοινότητα.

Η ιδρυτική και συντονιστική ομάδα αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς: Νικόλαο Γιαγκούλη (ΠΕ19), Αναγώστη Γενιτζέ (ΠΕ19), Παναγιώτα Σιάνου Χατζηκαμάρη (ΠΕ17), Αναστάσιο Βαφειάδη (ΠΕ04.02). Έργο της είναι να προωθεί την δράση, να οργανώνει και να συντονίζει τις δραστηριότητες των ομάδων του μαθητικού ραδιοφώνου καθώς και να φροντίζει για την ανάπτυξη και βελτίωση της. Για το σχ. έτος 2013-14 συντονιστικό σχολείο της δράσης στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων ήταν το Δ.Σ. Καλαβρύτων και συντονίστρια η Τούλιου Ευτυχία (ΠΕ70). Οι Διευθυντές των συντονιστικών σχολείων ειναι οι: Ιωάννης Παπαδάκης (ΓΕ.Λ. Καμπάνη Κιλκίς), Αθανάσιος Αλατζόγλου (Γυμνάσιο Καμπάνη Κιλκίς), Αναστάσιος Βαφειάδης, ΠΕ03 (Γυμνάσιο Καμπάνη).

 

Advertisements