Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κάνω ραδιόφωνο στο European School Radio»

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κάνω ραδιόφωνο στο European School Radio» υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Αποτελεί συνδιοργάνωση της Επιστημονικής Εταιρείας “Διαθεματικό Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με την επωνυμία European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” (E.S.R.), του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.), της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ-Θ.) και για πρώτη φορά του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Για το σχολικό έτος 2017-18, η περίοδος έναρξης των εκπαιδευτικών επισκέψεων ξεκινά τον Ιανουάριο 2018 και λήγει τον Μάιο 2018. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται μία φορά την εβδομάδα, από τις 09.00 έως τις 12.00, και χωρίζεται σε δύο (2) μέρη:

1ο Μέρος

Οι εκπαιδευτικοί που δηλώνουν συμμετοχή για επίσκεψη με το σχολείο τους θα επιμορφώνονται με δια ζώσης σεμινάριο από δημοσιογράφους της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.. Οι συνεργαζόμενοι Δημοσιογράφοι της Ε.Σ.Η.Ε.Μ-Θ. έχουν τον ρόλο του Μέντορα για τα σχολεία που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής, επιμορφώνοντας τους
εκπαιδευτικούς των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη διαδικασία της ραδιοφωνικής παραγωγής και υποστηρίζουν τα σχολεία στη δημιουργία περιεχομένου μιας μονόωρης εκπομπής, με επίσκεψη στον χώρο του σχολείου, μέσω τηλεδιασκέψεων και ασύγχρονα. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η
εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΑΤΕΙ-Θ, σε εργαστήρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και στο ραδιοφωνικό στούντιο του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών.

2ο Μέρος

α. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης, αρχικά οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και εργάζονται σε δύο (2) παράλληλα εργαστήρια διάρκειας μιας (1) ώρας.
Δημοσιογραφικό εργαστήριο

Η ομάδα συντακτών εργάζεται επί του περιεχομένου της εκπομπής και η ομάδα παρουσιαστών- εκφωνητών προετοιμάζει την εκφώνηση για τη ραδιοφωνική εκπομπή με την εμψύχωση των επιμορφωτών- φοιτητών Δημοσιογραφίας
Εργαστήριο τεχνικών

Η ομάδα τεχνικών-ηχοληπτών γνωρίζει τα λογισμικά και τον εξοπλισμό για παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής και η ομάδα προώθησης εκπομπής δημιουργεί και επεξεργάζεται το διαφημιστικό σποτ της εκπομπής.

β. Την τελευταία ώρα της εκπαιδευτικής επίσκεψης (11.00-12.00), πραγματοποιείται η ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση της ραδιοφωνικής εκπομπής στο Μαθητικό Ραδιόφωνο «European School Radio», με τους μαθητές να έχουν τον ρόλο του ραδιοφωνικού παραγωγού ή τεχνικού αντίστοιχα για τη μετάδοση της εκπομπής στο ραδιοφωνικό στούντιο στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η κ. Ευτυχία Τούλιου.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον σύνδεσμο: http://europeanschoolradio.eu/el/ekprogrammakanoradiofonoesr

ΕΞ – 183016 – 2017 – ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΝΩ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΤΟ EUROPEAN SCHOOL RADIO